I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan støpejern bør behandles før førstegangsbruk og hva som er viktig under selve bruken.
Støpejern egner seg godt til steiking av mat
Støpejern har vært brukt i mange hundre år og er et av de beste materialene som finnes til matlaging. Først av alt har det helt unike varmeegenskaper. Det sørger for jevn varme som frembringer de aller beste smakene i maten. Det kan brukes over alle varmekilder, inkludert bål og induksjon. Med riktig stell og behandling vil produktene vare i mange generasjoner.
Klargjøring av støpejern før bruk
Rå støpejern bør behandles før førstegangsbruk
Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang:
- Vask med varmt, mildt såpevann. Bruk en vanlig oppvaskkost. Skyll og tørk godt.
- Når produktet er helt tørt settes det inn med fett. Her kan du smøre med tørkepapir eller et oppvaskhåndkle. Vi anbefaler et tynt lag smeltet kokosfett. Alle trehåndtak settes inn med olje. Ønsker du et naturlig slippbelegg, noe vi anbefaler, kan du se egen oppskrift rett under her.
- Sørg for å oppbevare produktet tørt.
Slik lager du et naturlig slippbelegg i støpejernspanna
Sett stekeflaten godt inn med fett, for eksempel kokosfett. Stryk fettet utover og opp langs kantene med matpapir.
- Varm produktet opp med høy varme. La det stå i 2-3 minutter under oppsyn. Det vil ose endel, så det kan være lurt å gjøre jobben utendørs.
- Tørk av overflødig olje og la den stå over varme en liten stund til resten av fettet fordamper.
- Eventuelt gjenta behandlingen til produktet er godt mettet.
Bruk av støpejern
Forvarming er viktig før matlaging over bål
Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen.
Slik bruker du støpejern under matlagingen
Støpejern kan brukes på alle overflater, inkludert gass, induksjon og bål. Sørg for at du løfter produktet hver gang du skal flytte det på glasskeramiske plater og induksjonstopper. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f. eks raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart.
Små flammer og glør gir jevnest varme
Uansett varmekilde er det viktig å ikke ha for høy varme under stekingen. Utendørs er det smartest å kokkelere over små flammer eller glør. Det gir jevnest varme. Ellers må man prøve seg litt fram når man lager mat over bålpanna. Juster opp og ned med grillristen. Støpejern tåler i prinsippet alle slags kjøkkenredskap, men vi anbefaler tre og stål.
TIPS!
- Steker man over glør unngår man soten fra flammene.
- Skal du lage matretter som inneholder tomat anbefaler vi å bruke stålprodukter. Tomat og andre syreholdige produkter fremskynder nemlig rust i støpejern ettersom syren etser hull i fettlaget. Dermed bør du lage pizzafyll, tacosaus og annet tomatgodt i en stålpanne eller -kjele.
- Vær obs så eventuelt trehåndtak ikke kommer rett over varmen.