Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Gode råd for vedhogsten

Gode råd for vedhogsten

Fyrer du med ved? Her på Espegard elsker vi å være ute i skogen og ordne med ved. Vedhogst har gitt oss mye kunnskap og inspirert oss til å utvikle smarte produkter. Blant annet vedsekker og -stativ. Kindling Cracker er et annet genialt produkt som sørger for helt sikker kløyving av opptenningsved. Om vedhogst er litt ukjent for deg – her er noen av våre beste råd:


Når bør man hogge ved?

Det er smartest å gjøre unna vedhogsten om senvinteren, før treet våkner opp fra vinterdvalen. Da er stammen tørrest. Når løvet spirer er mye vann på vei oppover i treet. Vårlufta er tørr og gir gode tørkeforhold. Sommeren har jevnt over høyere luftfuktighet. Tørkemessig er det derfor også en god grunn til å være ferdig med hogst før våren kommer.

Kapp og kløyv

Visste du at frosset trevirke er lettere å kløyve enn tint virke? Og at rått virke er lettere å kløyve enn tørt? Det er to grunner for å kappe og kløyve veden så raskt som mulig etter felling. Mesteparten av fuktigheten går ut via endeveden på kubbene. Skal veden lagres ukappet over tid, er det lurt å slinde. Det vil si å skjære spor gjennom barken i stokkens lengderetning med motorsaga eller øksa. Da vil noe av fukten få mulighet til å fordampe i hele lengden.

Stabling og tørking

Store mengder vann må ut før man kan fyre med veden. En favn rå ved kan veie opp mot 2 tonn. Etter tørking veier den samme favnen litt under halvparten så mye. Selve volumet reduseres med ca. 8–10 % etter tørking. Mange faktorer er avgjørende for om du får tørr ved før den kalde årstida kommer:

  • Lengden på vedkubbene
    I og med at vanntransporten skjer gjennom endeveden, vil lange kubber tørke senere enn korte.
  • Vår- og sommerværet
    En regnfull sommer med lite sol gjør at veden tørker langsommere enn en tørr og varm sommer.
  • Tørkeforholdene på stedet
    Vedstabelen bør plasseres slik at den får mest mulig luft, vind og sol. Lagring under et takutstikk ved sørveggen er ideelt dersom det er god lufting på baksiden av stabelen. Vedstabler i terrenget dekkes til på toppen.

Ferdig tørket ved bør lagres på et tørt og luftig sted innendørs før høstregnet setter inn. Eller i det minste dekkes mot regnvær om det lagres utendørs.

Sikkerhet under vedkløyvingen

Store kubber kløyver man enklest med en kløyvøks. Ikke glem at øksa er skarp. Det er derfor viktig at man er konsentrert så man ikke skader seg. Når kubbene er litt mindre anbefaler vi et annet og sikrere hjelpemiddel. Vedkløyveren Kindling Cracker sørger for både enkel og rask kløyving av småved. Den er dessuten helt ufarlig for alle å bruke. Kindling Cracker er laget i støpejern og kan enkelt skrus fast i en hoggestabbe.